NAUKA U DRUŠTVU

Iz duge istorije buntovnica

FOTO: Allef Vinicius / Unsplash

Piše:

„Priče za laku noć za male buntovnice“ idealan je poklon za ćerke i unuke


Priče za laku noć za male buntovnice 1 i 2
autorke: Frančeska Kavalo i Elena Favili
Izdavač: Vulkan izdavaštvo, 2018


U svetu dečje književnosti se jako teško probiti do pravih sadržaja. U ovaj svet dugo nisam zalazila. To je svet u koji ulazite kroz tajna vrata tri puta u životu. Prvi put kao dete sa velikim radoznalim očima i snovima koji vršljaju po tom čudesnom svetu priča. Drugi put kao roditeljka koja svojoj deci crta ta vrata i pomaže im da ih odškrinu. A treći put kao baka koja svojim unucima pravi putokaze i vodi ih kroz ta vrata pa ih malo i pogura.

Ipak, ovaj treći put izaziva tremu. Kakve knjige danas deca vole? Da li bilo koja knjiga može da im odvuče pažnju sa interneta? Sa takvim mislima se vrtim po odeljenju dečje knjige i pažljivo odmeravam svaki sadržaj kao sredstvo za otvoriti vrata mašte i nada. Šta pokloniti devojčicama a da nije u plavo-roza podeli uloga koja se preslikava u realni život?

Priče za laku noć za male buntovnice 1 i 2.

Knjige prikazuju život naučnica, sportistkinja, umetnica, istraživačica, aktivistkinja, astronautkinja, doktorki, gusarki, informatičarki… Gde god da otvorite knjigu, ugledaćete sliku jedne žene i tekst o njoj. O tome kako je jedna mala devojčica maštala i šta je želela da bude kad poraste, i kako je uz rad i volju, svoje želje ostvarila. O tome kako su male buntovnice radile i bile vredne i porasle i stekle moć da menjaju svet.

Ovo su knjige da ih čitate svako veče svojim kćerima i svojim unukama i tako im pomognete da razviju maštu, da znaju da mogu biti sve što požele i  da ništa nije nemoguće. Prepreke postoje ali su one tu da bi postajali jači i spremniji za izazove i bez dvoumljena se kretali ka postavljenom cilju.

Da sam ja birala žene koje će biti predstavljene u ovim knjigama, verovatno nekih koje su tu ne bi bilo već bi bilo nekih drugih kojih tu nema. A opet, ko god bi sastavljao listu uspešnih buntovnica, imao bi neku svoju. Pa baš zato neću pisati imena predstavljenih genijalki jer koje god da su, uspele su, prave su. Knjige nas inspirišu da dodamo svoje favoritkinje, žene za uzor našoj deci.

Mojoj najstarijoj unuci smo prvo čitali te knjige. Naučila je da čita pa joj te knjige stoje pored kreveta. Sada ih ona čita sama. A čita ih i mladjoj sestri. I zna da će biti uspešna žena – samo se još nije opredelila da li će biti sportistkinja, pijanistkinja ili doktorka. —⊗

Pročitajte još

Izdanja

Paket - prvih pet brojeva

Ako vam nedostaju stare Odiseje, obiđite sajt knjižare Makart i naručite prvih pet brojeva u paketu po promotivnoj ceni.

5

brojeva

1300 RSD