NAUKA U DRUŠTVU

Asimilacija

FOTO: Pixabay

Piše:

SF roman Uništenje Džefa Vandermera nudi čitaocima znatno više od svoje prošlogodišnje ekranizacije, ali ga nažalost još uvek ne možete čitati na našem jeziku


Uništenje
autor: Džef Vandermer
izdavač: Farrar, Straus and Giroux, 2014


Ovaj članak je prvi put objavljen u Odiseji #02, u ribrici Pregled

Opšte je poznato da su ekranizacije dobrih knjiga znatno gore od originala. Čak i ako ostanu verne priči, često potpuno promaše ton, pa čak i čitav žanr književnog dela. Nije uvek tako, naravno. Postoje filmovi koji svojim jezikom narativu daju sasvim novu dimenziju, pa i postanu maestralno delo samo po sebi – to su filmovi poput 2001: Odiseja u svemiru ili Blade Runner. Ipak, oni su izuzeci. Obično ljubitelji knjiga nisu zadovoljni njihovim ekranizovanim verzijama, dok oni koji nisu pročitali knjigu ni ne znaju šta sve propuštaju.

Prošle godine je među ljubiteljima naučne fantastike zujala vest o filmu Uništenje (Annihilation), u produkciji Netfliksa, sa Natali Portman u glavnoj ulozi. Reč je o ekranizaciji istoimene prve knjige u trilogiji Southern Reach autora Džefa Vandermera, objavljene 2014. godine. Mnogi kritičari bili su impresionirani filmom, poredeći ga sa SF gromadama poput Solarisa i Stalkera.

Međutim, ovakva poređenja su u najmanju ruku preambiciozna. Film naginje više horor žanru nego  naučnoj fantastici, izostavlja najzanimljivije aspekte knjige, menja priču i uvodi potpuno nove, nepotrebne aspekte, trudeći se u svemu tome, neuspešno, da zadrži notu misterije i jeze književnog dela. Krajnji rezultat je isprazan, mada vizuelno atraktivan film ogoljen od svega što knjigu Annihilation čini izuzetnom – čak i jednog od ključnih momenata u priči po kom je čitavo delo i nazvano.

Knjiga, s druge strane, za istinske ljubitelje i poznavaoce naučne fantastike nudi i više nego što mogu da se nadaju. Svi likovi su žene, jer je reč o potpuno ženskoj istraživačkoj misiji, a priča je predstavljena u prvom licu jedne od njih. Nijedna od njih četiri nema ime, niti dublju pozadinsku priču, i svedene su gotovo isključivo na uloge koje imaju u timu i na osobine koje pokazuju kroz svoje uloge, odnosno na interpretaciju njihovog ponašanja iz vizure naratorke. Cilj misije je da istraže misteriozno područje, prikladno nazvano Area X, na nedefinisanoj lokaciji negde na obali nekog okeana, na kojem se pre neznano koliko vremena (možda i više decenija) dogodilo nešto što je promenilo ovo područje na nerazumljiv način. Tema knjige je susret sa nečim toliko stranim – možda, ali ne nužno, vanzemaljskim – i toliko nepojmljivim da se u najboljem slučaju može samo nejasno opisati, ali ne i objasniti. Pravilo da čin posmatranja nužno menja predmet posmatranja autor knjige odveo je korak dalje: čin posmatranja menja i samog posmatrača.

U knjizi, za razliku od filma, nema krvavih scena i bliskih susreta sa natprirodnim čudovištima. Samo tiha jeza i osećaj nelagode, zbunjenosti i nedefinisanog straha koje nadjačavaju samo radoznalost i želja za opstankom. U srži priče, uprkos naslovu, nije uništenje već asimilacija ili prilagođavanje; prihvatanje promene bez insistiranja na objašnjenju. Ova knjiga ne pruža nikakva objašnjenja, niti joj je to cilj. Njeni nastavci, pošto je reč o trilogiji, pristupaju priči iz različitih uglova, uvode nove likove i proširuju narativ izvan tog misterioznog područja, vremenski i fizički, ali ne pružaju više od toga. Nedostižnost nepojmljivog i stranog ostaje netaknuta, baš kao i priroda tog područja kojim se knjiga bavi.

Nadamo se da će ovo ostvarenje uskoro biti objavljeno i na našem jeziku. — ⊗

Pročitajte još

Lilit, ispod površine

Putovanje kroz fragmentarnu mitologiju Lilit, prve Adamove žene, i jednu priču i film koje je inspirisala

Muzika u rukama nacionalizma

Studija Mapiranje Stare Srbije je važan korektiv odomaćenim mitovima o Mokranjcu, narodnoj pesmi i izgradnji srpske nacije u 19. veku

Izdanja

Paket - prvih pet brojeva

Ako vam nedostaju stare Odiseje, obiđite sajt knjižare Makart i naručite prvih pet brojeva u paketu po promotivnoj ceni.

5

brojeva

1300 RSD