NAUKA U DRUŠTVU

Prva biblioteka na Mesecu

Wikimedia

Piše:

U toku je prva privatna misija sa ciljem sletanja na Mesec, koja sa sobom nosi neobičnu pošiljku

Svesni globalnih egzistencijalnih rizika, naučnici i inženjeri intenzivno pribegavaju kreiranju rešenja kojima se, na duge staze, predupređuje ugroženost života na Zemlji. Jedan od vidova „odbrane“ planete na kojoj živimo je „banka sudnjeg dana“ i 1750 drugih skladišta u kojima se čuvaju zalihe semena osnovnih prehrambenih kultura u slučaju velikih katastrofičnih događaja. Međutim, postoje i one druge opasnosti, toliko velike da poništavaju svaku dalju mogućnost da čovek ostane domaćin na Zemlji. Potraga za drugim domom i selidba izvan prostora matične planete više nije samo narativ dela naučne fantastike, već i sve češća tema u realnim naučnim projektima.

Dok čitate ove redove, ka Mesecu juri lunarni modul Beresheet (jevrejski naziv za Knjigu postanja) koji, pored naučnih instrumenata, nosi i jedan uređaj težine jedva stotinak grama koji oblikom podseća na običan DVD, a sastoji se od dvadeset i pet niklovanih diskova debljine četrdeset mikrometara.

Na tom uređaju skromnih dimenzija nalazi se oko trideset miliona stranica koje pokrivaju razne oblasti ljudskog delanja – ogromna arhiva fotografija, čitava Wikipedia na engleskom jeziku, pa čak i bitne zabeleške o Holokaustu i Izraelska deklaracija o nezavisnosti. Takođe, u ovom svojevrsnom amanetu nalazi se ključ za dešifrovanje čak pet hiljada jezika i milijardu i po međusobno prevedenih reči. Svi tekstovi će moći da se pročitaju korišćenjem uveličavajućih stakala, dok se desetine hiljada fotografija mogu posmatrati korišćenjem mikroskopa.

Arhi-lunarna biblioteka (The Arch Lunar Library), kako glasi naziv ove digitalne zadužbine na put je krenula 22. februara, a sletanje na Mesečevu površinu je predviđeno za 11. april. Ovo je zapravo prva privatna misija na Mesec, koju je lansirao izraelski neprofitni startap SpaceIL koristeći raketu kompanije SpaceX, a celokupni projekat podržalo je više partnera, privatnih finansijera i zvaničnih institucija, uključujući i Izraelsku svemirsku agenciju (ISA). Ne postoje planovi za povratak: jednom kada sleti, Beresheet, a sa njim i biblioteka, ostaće na Mesecu zauvek.

Neprofitnoj organizaciji Arch Mission Foundation, koja je u Beresheet uključila Lunarnu biblioteku, ovo nije prvo učešće u promotivnim projektima rasejanja ljudskog znanja. U spektaklu koji se odigrao prošle godine kompanija Space X je u svemir poslala jedan model električnog automobila Tesla Roadster, a u njemu i čuvenu Zadužbinu Isaka Asimova, jedno od najvažnijih dela naučne fantastike.

Ipak, misija Lunarne biblioteke može imati vrednost i pored simboličke. Naučnici iz Arch Mission Foundation smatraju da uređaj na kojem su podaci pohranjeni može da izdrži izuzetno ekstremne uslove i da je praktično sigurno da bi neko živo biće (čovek?) za milijardu godina moglo da pronađe savršeno očuvane informacije koje je za sobom ostavila drevna civilizacija – to jest mi. — ⊗

Pročitajte još

Kako smo otkrili dinosauruse?

Ljudi su hiljade godina proveli bez saznanja da žive na planeti kojom su nekada gospodarile ove ogromne životinje. Prva otkrića bila su, naravno, slučajna

Izdanja

Paket - prvih pet brojeva

Ako vam nedostaju stare Odiseje, obiđite sajt knjižare Makart i naručite prvih pet brojeva u paketu po promotivnoj ceni.

5

brojeva

1300 RSD