NAUKA U DRUŠTVU

Društvo Novaka Đokovića

FOTO: Pixabay

Piše:

Epizoda sa Đokovićem ne govori toliko o teniseru koliko o Srbiji, domaćoj javnosti i njenim neobuzdanim mitovima

Prethodna nedelja je bila prepuna Novaka Đokovića. Nisu u pitanju bile samo vakcine. Navodno je u razgovoru sa suprugom Jelenom na zvaničnoj Instagram stranici svoje fondacije, u kojem su uživo čitali priče za decu, čuveni teniser izjavio kako trenutno čita „alternativnu istoriju Srba“.

Prema njegovim rečima, koje su preneli neki domaći mediji, ova alternativna istorija između ostalog kaže kako Srbi nisu nikakvi došljaci iz sedmog veka, već starosedeoci na Balkanu. Naravno, to je ista ona pseudonaučna izmišljotina o kojoj smo već pisali, a koje se svojevremeno zdušno dohvatio čak i Saša Radulović, svađajući se prošle jeseni sa istoričarima i stručnjacima na svom Twitter nalogu.

Da li je ta starosedelačka pseudonauka nešto u šta Novak Đoković zaista veruje? Ili čita alternativnu istoriju Srba onako, iz radoznalosti? Šta uopšte za njega znači „alternativna istorija“, alternativna nauka, medicina? Kakva to alternativa može da postoji naspram naučno ustanovljenih činjenica?

Nešto ranije, takođe u javnom razgovoru na društvenim mrežama, Đoković je izjavio kako „lično nije za vakcine“, i kako ne bi voleo da ga neko obavezuje i primorava da se vakciniše. Razumljivo, ova izjava Novaka Đokovića izazvala je blago rečeno buru reakcija u javnosti, kako u domaćim tako i u svetskim medijima.

Ali, kao što se da pretpostaviti, ta bura bila je oprečna: način na koji su domaći mediji pisali o Đokoviću dijametralno je suprotan načinu na koji su njegove izjave prenete u inostranstvu. Inostrani mediji su se mahom podsmevali Đokovićevim svetonazorima, nazvavši ga No-Vaxx Đoković. Oni time nisu umanjili njegov značaj u svetu sporta, jer njegovi profesionalni uspesi nemaju nikakve veze sa tim, već su pokušali time da neutrališu njegov uticaj u oblastima u kojima mu nije mesto – isto kao što, uostalom, to čine sa mnogobrojnim drugim zvezdama problematičnih stanovišta.

Međutim, u Srbiji Novak Đoković, za razliku od ostatka sveta, nije samo vrhunski teniser sa bizarnim stavovima. Naravno da nije: on je nacionalni heroj, zvezda srpskog nacionalnog ponosa, čovek koji nosi barjak naše časti i čiji je mit možda i veći od Teslinog. Za narod u Srbiji njegov reket je Srbija sama – ne može se njegovim rečima tek tako podsmevati, jer ko se usudi da javno kritikuje Đokovića, a videli smo to u svađama, uvredama i optužbama koje su usledile u medijima, ne udara samo na šampiona sveta već i na čitav narod.

Nije, drugim rečima, Novak Đoković sam po sebi nešto posebno kontroverzna ličnost, mada već godinama priča o transcendentalnosti, ezoteriji, misticizmu, vibracijama, telepatiji, telekinezi, alternativnim terapijama, „čistoj“ ishrani i zaodeva sve to u pravoslavlje. Uzevši u obzir njegove stavove, nije neobično što Novak Đoković ne veruje u vakcine ili što čita alternativnu istoriju. Kao što nije neobično da teorije zavere i antivakseri idu ruku pod ruku. Ono što Novaka Đokovića razlikuje od prosečne neobaveštene budale je to što, u sred pandemije novog, zastrašujućeg virusa koji je čitav svet bacio na kolena i pozatvarao u domove, virusa čije je jedino rešenje brz pronalazak vakcine, na njegovu izjavu kako „lično nije za vakcine“ odgovara Predrag Kon.

Ono što Đoković izjavi nije opasno samo po sebi, već je opasan način na koji se to ovde interpretira. Mediji već godinama o njegovim razmišljanjima, stavovima i stilu života pišu kao da u tome nema ništa neobično – kao da je to legitiman put kojim se postaje šampion.

Nije on usamljena figura u svojim stavovima. U njegovom društvu je, pre svega, njegova supruga Jelena koja je nedavno na Instagramu objavila video, koji je kasnije uklonjen, o uticaju 5G mreže na pojavu virusa Covid-19, što je jedna od trenutno najpopularnijih i najbizarnijih teorija zavere vezanih za pandemiju.

Mediji su uostalom ti koji svih ovih godina besomučno rade na izgradnji i održavanju Đokovićevog mita. Oni su ga učinili nedodirljivim

U istom društvu je i Jelena Karleuša, koja je izjavila kako uzrok virusa i pandemije leži u tome što ljudi konzumiraju meso. Kako kaže, „virus korona ne bi postojao kao problem planete da smo vegani“. I dok je prehrambena industrija zaista problematična tema sama po sebi, izjave ove vrste su u najmanju ruku nepotkrepljene činjenicama.

Nije Srbija izolovan slučaj: na primer, među svetskim javnim ličnostima koji podržavaju 5G teoriju zavere su muzičari kao što su Viz Kalifa i M.I.A., i glumci Vudi Harelson i Džon Kjuzak. Koliko god njihov uticaj bio manji od onih neobaveštenih budala koje imaju realnu moć, kao što je Donald Tramp, ili uostalom Željko Mitrović sa svojom potencijalno smrtonosnom „terapijom“ ozonizacije krvi, koju već primenjuje na sebi, a po svemu sudeći isti tretman planira i među nesrećnim zaposlenima u televiziji Pink, svi oni imaju između više desetina hiljada i više desetina miliona pratilaca na društvenim mrežama, samim tim i veoma veliki uticaj, što u situacijama kao što je ova može da bude veoma problematično – pa čak i pogubno.

Ali tu se svaka sličnost Đokovića i ostatka društva završava. Kad jedan Vudi Harelson ili jedna M.I.A. ili Karleuša izjave nešto javno, ma koliko uticaja oni imali, na medijima je kako će te izjave interpretirati. Oni imaju svako pravo da budu neobaveštene budale, ako ih javnost vidi kao takve. Mediji su ti koji kroje sliku za javnost – mediji su uostalom ti koji svih ovih godina besomučno rade na izgradnji i održavanju Đokovićevog mita. Oni su ga učinili nedodirljivim. Oni su učinili da se Predrag Kon oglasi sa upozorenjem upućenom teniseru, pozivajući ga da ima svest o svom uticaju i svojoj popularnosti kad iznosi antivakcionalne stavove.

Međutim, nije stvar u tome da Novak Đoković treba da ima svest o svojoj popularnosti i uticaju – ne treba on nešto posebno da vodi računa o tome šta priča, niti šta misli, kao što to ne treba da rade ni Jelena Karleuša ni Vudi Harelson. Odgovornost je na medijima koji o tome izveštavaju. Ako predsednik Sjedinjenih Američkih Država, koji u svojim rukama drži najmoćniju vojnu silu na svetu, može da bude kritikovan, pa i ismevan zbog svojih stavova, zašto to ne može i jedan Novak Đoković, koji, koliko god uspešan bio u tome, u svojim rukama drži običan teniski reket? — ⊗

Pročitajte još

Usud zvani škola

Aktuelne vlasti opet ignorišu opasnosti novih zaraza, ovaj put u školama od 1. septembra. Njihov izgovor je neznanje

Zabuna oko hlorokina

Da li su hlorokin i njemu blizak hidroksihlorokin efektivna sredstva u borbi protiv Covid-19? Odgovor je: ne znamo, ali je potencijalno već napravljena šteta

Naš virus u Vuhanu

Kako se, u globalnom sukobu Kine i SAD povodom pandemije, razvila špijunska priča da je virus SARS-CoV-2 veštački napravljen?

Izdanja

Paket - prvih pet brojeva

Ako vam nedostaju stare Odiseje, obiđite sajt knjižare Makart i naručite prvih pet brojeva u paketu po promotivnoj ceni.

5

brojeva

1300 RSD