NAUKA U DRUŠTVU

Nova runda potrage za gravitacionim talasima

Unutar vakuumskog sistema LIGO detektora / LIGO/Caltech/MIT/Jeff Kissel

Piše:

Nakon godinu i po dana pauze LIGO i Virgo detektori nastavljaju sa radom, ovog puta unapređeni i precizniji

Prvog aprila stigla je dugo očekivana vest. LIGO (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory) i Virgo detektori počinju ponovo svoj lov na gravitacione talase. Naime, ova dva eksperimenta poznata po prvom direktnom detektovanju gravitacionih talasa iz 2015. godine, bila su zaustavljena oko godinu i po dana kako bi detektori bili unapređeni.

Nakon istorijskog rezultata za koji su ubrzo dobili i Nobelovu nagradu, angažovani na ovim eksperimentima zabeležili su još devet puta gravitacione talase koji potiču iz sudara crnih rupa i jednom one koji potiču iz sudara dveju neutronskih zvezda. Sada, kada je osetljivost oba detektora skoro duplo veća, očekuje se da stignu signali još sličnih događaja, ali postoje i druge mogućnosti kao što je registrovanje gravitacionih talasa nastalih prilikom sudara crne rupe i neutronske zvezde.

Osim toga, detektori će sada pregledati još veče prostranstvo pa se procenjuje da će moći da budu zabeleženi događaji koji su se odigrali i do 190 miliona svetlosnih godina dalje od onih o kojima su rezultati do sada objavljeni. Nadogradnja će poboljšati i preciznost merenja tako što će biti smanjen kvantni šum koji može i da zamaskira slabe signale gravitacionih talasa.

Gravitacione talase je teorijski predvideo Albert Ajnštajn 1916. godine u svojoj opštoj teoriji relativnosti, ali je tek vek kasnije potvrđeno da oni zaista postoje, a dokaz su bili signali zabeleženi LIGO i Virgo detektorima. Eksperiment LIGO je pokrenuo američki Nacionalni fond za nauku, ali u prvoj fazi svog rada od 2002. do 2010. godine on nije uspeo da zabeleži tražene signale. Nakon prve nadogradnje i finansijske i stručne pomoći partnera iz drugih država, dva detektora koji se nalazi u Vašingtonu i Luizijani postaju bolji a eksperiment skuplji.

U novoj fazi potpisan je i dogovor sa eksperimentom Virgo koji je nastao u kolaboraciji šest evropskih država i nalazi se u Evropskoj gravitacionoj opservatoriji u Italiji. Dogovoreno je da međusobno dele dobijene podatke, zajedno ih analiziraju i objavljuju rezultate. Svi dosadašnji podaci o gravitacionim talasima rezultat su ove saradnje. Dugoročno je u planu izgradnja još jednog detektora u Indiji.

Sa druge strane, u januaru je u časopisu Nature najavljeno da istraživači sa Univerziteta u Tokiju planiraju da do kraja godine pokrenu svoj detektor. KAGRA (Kamioka Gravitational Wave Detecto) će koristiti drugačiju tehniku, a ukoliko se i ona pokaže uspešnom, lov na gravitacione talase može vremenom postati i rutinska stvar u koje će se uključivati sve više država. — ⊗

Pročitajte još

Tajne mehanizma sa Antikitere

Tamo gde su dalja fizička ispitivanja delovala nemoguće, uskočila je kompjuterska simulacija. Šta je otkrila digitalna rekonstrukcija misterioznog starogrčkog astronomskog mehanizma?

Svih pet Roza Parks

Bojkot javnog prevoza u Montgomeriju nije bio spontana pojava, već kulminacija dugogodišnjeg angažmana, planiranja i organizacije protiv nepravde

Izdanja

Paket - prvih pet brojeva

Ako vam nedostaju stare Odiseje, obiđite sajt knjižare Makart i naručite prvih pet brojeva u paketu po promotivnoj ceni.

5

brojeva

1300 RSD