Odiseja

Konkurs|Recenzije

Odiseja traži autore!

Otvaramo konkurs za recenzije. Konkurs traje do 31. avgusta 2021. godine, tražimo tekstove dužine do 10.000 karaktera (sa razmacima), a za svaki objavljeni tekst nudimo honorar od 8.000 RSD neto. Pročitajte naš vodič:

Šta tražimo u ovom konkursu?

Odiseja traži originalne autorske glasove koji podrobno razumeju materiju o kojoj pišu. Tema ovog konkursa su recenzije: želimo, ukratko, članke o aktuelnim delima, bilo da su ona igrane ili dokumentarne serije, knjige, filmovi ili stripovi, izložbe, pozorišne predstave, ili nešto sasvim drugačije.

Delo o kojem planirate da pišete birate sami. Potrudite se da je u pitanju nešto što je aktuelno, relevantno, nepravedno zapostavljeno ili pogrešno shvaćeno – neka u vašem tekstu bude jasno zašto o tome vredi čitati.

Odiseja je časopis o nauci u društvu, ali naša interesovanja nisu ograničena samo na naučnopopularne sadržaje. Želimo i problematizacije istorijske fikcije, političke analize SF romana, sociološke pozadine stripova…

Tematsko polje je široko, i mi ćemo se truditi da bilo kakve predrasude o sadržajima ostavimo po strani.

Odiseju posebno interesuju glasovi koji su tradicionalno marginalizovani: žene, manjine, LGBT i drugi sistemsko obespravljeni autori. Najmanje što možemo da ponudimo je siguran prostor za objavljivanje, anonimnost po zahtevu, kao i uredničku podršku.

Pročitajte konkurs do kraja, odaberite delo i pišite! Nudimo fer uslove, autorske ugovore i honorare za tekstove koje objavimo.

Kakve uslove nudimo autorima?

Sa svim autorima koje objavljujemo potpisujemo autorski ugovor kojim kupujemo pravo na objavljivanje članaka na period od godinu dana. Naši ugovori nisu ekskluzivni, pa svoj članak možete objaviti gde god želite nakon prvog objavljivanja u Odiseji.

Za potrebe ovog konkursa, za svaki objavljeni rad nudmo honorar od 8.000 RSD neto, koji će biti uplaćen nakon objavljivanja članka na sajtu Odiseje i potpisivanja autorskog ugovora.

Svaki objavljeni autor imaće priliku da nastavi da piše za Odiseju, ukoliko bude zainteresovan/a.

Koji su naši kriterijumi?

 • Originalnost – nećemo objaviti članak koji je u celosti ili delom već objavljen, bilo u drugom mediju, bilo na vašem privatnom blogu ili Fejsbuk stranici.

 • Kvalitet – u Odiseji negujemo lep, informativan, kritički tekst. Čak i kada je tema teška (možda i posebno tada), čitanje treba da bude lako.

 • Aktuelnost – mada ne presudno, uticaće na našu odluku to da li je događaj i dalje moguće posetiti, da li se serija trenutno prikazuje na Netfliksu, film u bioskopu, da li je knjiga o kojoj pišete trenutno u prodaji.

Šta treba izbegavati?

 • Ocenjivanje – ne zanima nas da li je neki film po vama zaslužio sedmicu ili desetku.

 • Članke koji se svode na to da li se vama nešto sviđa ili ne. Zanima nas zašto.

 • Objašnjenja zašto je neko delo nešto najbolje (ili najgore) ikad napravljeno. Razlog je vrlo jednostavan: verovatno niste u pravu.

 • Detaljna prepričavanja. Sadržaj dela opišite samo onoliko koliko je neophodno da vaš članak bude razumljiv nekome ko ne zna o čemu se radi.

 • Fusnote, jer informacije ili zaslužuju da se nađu u telu teksta ili ne. Ukoliko je neki spoljni link ključan za vaš tekst, slobodno ubacite tzv. embedded hyperlink kao što je ovaj.

Specifikacije

Maksimalna dužina članka za konkurs je 10.000 karaktera, sa razmacima.

Vaš članak treba da sadrži i: naslov teksta, podnaslov ukoliko mislite da je potreban, naslov dela i neophodne informacije (godinu izdanja, autora ili reditelja, itd.), kao i vaše ime. Za primer, pogledajte kako na Odiseji izgledaju objavljene recenzije:

Muzika u rukama nacionalizma

Razdražljiva planeta

Napišite svoj članak na latinici, jer Odiseja ima čitaoce i van Srbije.

Format u kojem najradije čitamo tekstove je: beserifni font veličine 12 (npr. calibri), left-aligned, bez uvlačenja prvog reda u pasusu.

Uputstvo za prijavu

Jednom kada je vaš tekst spreman, vreme je da se pripremi za konkurs:

 • Svoje tekstove pošaljite u *.doc, *.docx ili *.odt formatu.

 • Naslovite dokument svojim imenom i prezimenom, i naslovom teksta.

 • Svoje prijave šaljete na mejl redakcija@odiseja.rs.

 • U subject-u mejla napišite svoje ime i prezime i naznačite „za konkurs“.

 • Nema potrebe da nam šaljete CV ili reference. Telo mejla iskoristite da se predstavite i da, ako ima potrebe, ukratko date relevantne informacije – npr. zanimanje ako ste istoričar koji piše analize istorijske fikcije – kao i ranije iskustvo u medijskom radu, ako ga imate.

Uobičajena pitanja

 • Da li će konkurs imati jednog „pobednika“?


Ne! Od otvaranja konkursa do kraja, 31. avgusta, mi ćemo čitati sve tekstove koji pristignu i kontaktirati autore čije članke bismo želeli da objavimo. Plan je da konkurs ima između nula i pet objavljenih članaka, ali ćemo rado prekoračiti tu granicu ako dobijemo dovoljno kvalitetnog sadržaja.

 • Kada bi moj tekst bio objavljen?


Nećemo čekati kraj konkursa za objavljivanje članaka. Objavljivaćemo kako tekstovi (koji ispune naše kriterijume) budu pristizali, pa nema potrebe čekati kraj avgusta kako biste poslali svoj tekst.

 • Da li mogu da pošaljem više od jednog članka?


Naravno! Samo se potrudite da svaki članak ima sopstveni mejl koji šaljete na konkurs.

 • Da li u konkursu mogu da učestvuju autori koji nisu iz Srbije?


Konkurs je načelno otvoren za sve koji pišu „našim“ jezikom, nekadašnjim srpskohrvatskim. Međutim, zamolili bismo autore da nam u mejlu naznače ukoliko nemaju račun u banci u Srbiji, i u kojoj državi imaju, kako bismo mogli na vreme da proverimo da li ćemo biti u mogućnosti da isplatimo honorar.

 • Da li ćete odgovoriti na svaku prijavu, uključujući i one koje odbijete?


Za sada planiramo da odgovorimo na svaku prijavu – to se može promeniti ako bude pristiglo više prijava nego što možemo smisleno da odgovorimo.

 • Koliko dugo ću čekati na odgovor?


Mada će članci moći da se objave i pre kraja konkursa 31. avgusta, ne možemo da garantujemo bilo kome da ćemo odgovoriti pre 15. septembra 2021. godine. Ukoliko do tada ne dobijete odgovor, računajte da vaš tekst nije prihvaćen za objavljivanje, a da naš obim posla nije dozvolio da vam pošaljemo adekvatan odgovor. — ⊗